BejelentésFRIZERSKI SALON * JASMIN *
Josanicka Banja

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

SAVETI ( Sneza )

Hidrantna krema protiv naelektrisane kose Suva kosa se u toku cešljanja i cetkanja naelektriše. Odmah joj možete pomoci. Malo vlažne kreme utrljate na dlanove i predjite njima preko kose. Ili, nakon pranja nanesite hidratantni losion bez alkohola.

Farbanje i mini val, nikada zajedno Sacekajte nakon mini-vala bar cetiri nedelje ako hocete da se farbate, zato što tecnost za uvijanje sadrži hlor i amonijak. Kosa bi iznova narasla, ali bi njena struktura bila promenjena - bila bi iskrzana bez obzira o kojem tipu kose je rec. Obrnuto - mini-val odmah nakon farbanja menja boju farbe.

Prirodno kovrdžava kosa - traži masnocu Gusta, kovrdžava kosa je zapravo gotovo uvek presuva i zato podnosi svaku vrstu manoce. Obican vosak, penasti vosak, krema za friziranje, ili obicna krema daju joj sjaj i mekocu.

Protresanje kose - stvara veci volumen Tako dobijate cvrstinu bez nekog krutog prilepljivanja. Nakon sušenja kosu prvo odozdo našpricajte lakom, pa onda odozgo. Pri tom jako protresite glavom.

Vlažni gel u kosi - nikada ne cešljajte Da bi se dobio izgled vlažne kose, nanesite gel na suvu kosu.Nakon toga ne uzimajte cesalj ili cetku, inace ništa od efekta vlažne kose.

Opadanje kose? Uradite mikroskopski pregled kose Ko smatra da mu kosa ekstremno mnogo opada, treba da uradi mikroskopski pregled kose. Samo ona kosa koja na kraju ima cvorice je zaista opala. Sve ostalo sto vidite bez tih cvorica su izlomljene vlasi, jer je kosa suviše iskrzana i one nisu opale.

Oštecena farba za kosu Možda se desi da je boja kose nakon farbanja presvetla, pretamna, neravnomerna. Ne eksperimentišite. Odmah idite kod frizera koji ce ublažiti stvar nijansiranjem.

Cesto rezanje kose podstice njezin rast Povremeno skracivanje vrhova je korisno (otprilike svakih tri-cetiri meseca), posebno ako je kosa sklona pucanju.Nije istina da ce kosa brže rasti ako je se cešce reže. Kosa je drugacija , ali druge dlacice na telu, npr. dlacice na muškoj bradi, koje zaista pokazuju tendenciju bržeg rasta ako ih se cesto brije.

Da li zdravo je cesto cetkati kosu ? Naprotiv! Cesto cešljanje samo doprinosi pucanju i oštecenju kose. Kad cešljate kosu, stanite cim vidite da kosa stoji kako ste htjeli. Nepotrebno je daljnje cetkanje.

Da li svakodnevno pranje isušuje kosu ? Netacno! Uz pravi šampon pranje ce samo omoguciti kosi da bude ljepša i kvalitetnija. Važno je da je kosa cista. Stoga perite svoju kosu prema njezinim individualnim potrebama. Kako smo ucili u školi: cistoca je pola zdravlja! Znojite li se puno ili vam se kosa brzo masti i morate je prati baš svaki dan, možda je najbolje izabrati što blaži šampon, npr. SP sensitive šampon.

Kosa je uvijek iste teksture , da li je moguca promena ? Iako se neko rodi s kovrdzavom, netko s ravnom kosom, to se tokom života menja, npr. pod uticajem nekih lekova, hormona, u trudnoci ili jednostavno s godinama.

NEGA OŠTECENE KOSE Pored ulepšavanja kose, potrebno je posvetiti joj odgovarajucu negu. Kozmeticki preparati su danas dostupni svima. Zbog nestrucne primene, dolazi do oštecenja kose. Rizicna je upotreba boje za kosu, preparata za trajnu, beljenje, od strane nestrucnih lica i van frizerskih salona. Akos dode do oštecenja kose potrebno je kosu oporaviti i osvežiti odgovarajucim preparatima, uljima i kremama za negu kose. Prvenstveno delujemo preventivno. Posle upotrebe alkalnih sredstava (sredstva za beljenje, preparat za trajnu, boja za kosu...) moramo upotrebiti regenerator. Takode, može doci i do mehanickog oštecenja kose (najcešce prejakim, nepravilnim tapiranjem i jakim natezanjem kose kod trajne i vodene frizure). Najbolja nega kose, posle pranja, postiže se regeneratorom sa brzim delovajnem na kosu. Regenerator posebno dolazi do izražaja kada se želi popraviti kvalitet kose, sjaj i elasticnost.

Upotreba regeneratora je jednostavna. Posle pranja, na kosu nanosimo odredenu kolicinu regeneratora, i utrljamo. Nakon toga, širokim cešljem, kosu rašcešljavamo. Regenerator treba da deluje oko 5 minuta, ako proizvodac nije drugacije preporucio. Zatim kosu isperemo, obrišemo peškirom, nanosimo ucvršcivac i dalje obradujemo kosu.

PROBLEM MASNE KOSE U glavnom se pribegava cešcem pranju kose, što je pogrešno. Na ovaj nacin kosa postaje još masnija (zbog povecanog lucenja loja žlezde lojnice). Na mašcenje kose, loš uticaj ima i prekomerna upotreba kozmetickih preparata, pojedina oboljenja organizma i preterana upotreba kozmetickih preparata, pojedina oboljenja organizama i preterana upotreba masnih jela u ishrani. Na masnu kosu možemo primeniti puder za suvo pranje, tako što njime prekrijemo celu kosu, ostavimo nekoliko minuta da stoji, išcetkamo i dobro isfrotiramo. Puder upije masnocu na kosi i daje joj manje mastan izgled.

PROBLEM SUVE KOSE Suva kosa je manje prisutna nego masna kosa. U ovom slucaju, primenjuju se specijalni preparati, ulja, da bi kosa dobila masnocu. Osvežavanje suve kose se radi „pakovanjima“, tako što se preparat, krema za pakovanje, na opranu kosu nanosi celom dužinom, a narocito na vrhove. Tako kremom namazanu kosu, prekrijemo kapom i kosu zagrevamo haubom, cime postižemo bolji rezultat. Ako u salonu imamo soloaparat ili saunu, ne mora se stavljati kapa. Posle odredenog vremena delovanja, kosu dobro isprati toplom vodom, da bi se uklonio višak masnoce, koji otežava friziranje.

KOŽA Pošto je u frizerskoj profesiji i koža jedno od podrucja rada, potrebno je da svaki frizer, pored poznavanja strukture kose poznaje i strukturu, finkciju i gradu kože. Koža je omotac covecjeg tela, pokriva ga i štiti telo od raznih spoljnih uticaja. Telo pomocu pora na koži diše te je i organ disanja. Kroz pore se izlucuje suvišna voda (znoj) iz organizma. Preko kože se vrši regulacija toplote organizma i u njoj su culni organi, organi fizickih osecaja.

GRAĐA KOŽE Koža se sastoji iz tri sloja: epiderma ili pokožice(gornji deo), derma ili kože (srednji deo), i potkožnog masnog tkiva. Epiderm ima dva posebna reda (gornji i donji). Na gornjem redu se nalaze sitne orožane ljuspice koje se perutaju, skidaju i prirodnim putem nadoknaduju. U donjem delu se nalaze pigmenti boje od kojih zavisi boja kože. Pigmenti služe za zaštitu kože od jake toplote. Što je više pigmenata u koži, ona je crnja i otpornija na toplotu. U dermu se nalaze krvni sudovi (kapilari), Završeci živaca, koreni dlaka, lojne i znojne žlezde, glatki mišici elasticna vlakna, koje omugucavaju rastezanje kože. Potkožno masno tkivo je donji sloj kože u kome se nalaze masne naslage, koje karakterišu debljinu coveka, a najviše se sakupljaju na stomaku.

SEDA KOSA Seda kosa nastaje u više slucaja: sa godinama ili usled nervnih poremecaja. Iz kose nestaju prirodni pigmenti tako da ona ostaje bela. Ako doživi veci stres covek može preko noci da osedi. Do sede kose po mišljenju strucnjaka dolazi do ulaska vazduha u celije koje proizvode pigmente, tako da one gube tu sposobnost.

PH VREDNOST - PH vednost u frizerskoj profesiji- upotrebljavaju se hemijski preparati za rad na kosi, zato moramo znati nešto o PH vrednosti. PH vrednost je obeležena brojevima od 1 do 14. Za sve preparate se može utvrditi PH vrednost, tj. Oni koji su kiseli ili alkalni. Kiseli preparati se obeležavaju od 1 do 7, a alkalni od 8 do 14. Alkalnim preparatima kosu možemo lako oštetiti, tako da moramo voditi racuna o njihovoj pravilnoj upotrebi.

PRATI KOSU PRE BOJENJA ILI NE? Kosa, ako je suviše masna, može se prvo prati, zatim dobro isfrotirati i bojiti. Pre bojenja, kosu nije dobro uvek prati, zato što se koža iziritira i prilikom bojenja pece. Možemo je bojiti u istoj nijansi, tamniju ili svetliju. Ako vec bojenu kosu želimo da bojimo u svetliju nijansu, moramo ukloniti prethodnu boju, a zatim da je obojimo željenom nijansom. Staru boju uklanjamo nanošenjem blanša i jaceg procenta hidrogena. Zatim na osvetljenu kosu nanosimo preliv željenu nijansu boje. Kod prvog bojenja u svetlu nijansu, u boju dodajemo hidrogen veceg procenta (9-12%). Prvo nanosimo boju na krajeve kose, pa posle odredenog vremena i na koren, koji bolje prima boju. Ako je kosa vec obojena u svetliju nijansu i podrasla, prvo bojimo koren, a nakon odredenog vremena krajeve. Pri prvom bojenju, u koliko ima dosta sedih, bojimo odjednom celu dužinu kose. Kosu možemo bojiti u više nijansi, zavisno od umešanosti frizera. Svaki pramen, za sebe, bojimo u željenu nijansu, uvijamo u foliju i nakon završenog bojenja, pramenove pažljivo peremo, da se boja ne bi prenela na susedne pramenove. Postupak za sencenje kose je sledeci: obojicemo kosu u željenu nijansu, na izvucene pramenove nanosimo svetliju nijansu boje. Dužim stajanjem boje na kosi dobicemo osencenu kosu. Bojenje kose je interesantno sa dva gledišta: frizeru pruža mogucnost eksperimentisanja i otkrivanje lepote boja, i mušterijama pruža mogucnost promene i zadovoljstvo u lepšem izgledu. Naglašavamo da boja u toplijoj prostoriji brže oksidiše nego u hladnoj. Proces oksidacije možemo ubrzati upotrebom toplote haubom ili kvarc lampom. Problem može nastati ako mušterija želi da tamnu nijansu kose pretvori u vrlo svetlu. Upotrebom hidrogena, veceg procenta, možemo oštetiti kosu, a takode nagla, velika promena izgleda može proizvesti negativan efekat i kod mušterije i okoline.

Jedno resenje za prolece/leto 2019/20 !!!

Afrokikice: Za pravljenje kikica se koristi veštacka kosa, kao nadogradnja vašoj, da bi se krajevi izravnali. Ovo je najzahvalnija frizura, jer ste za duže vreme rešili problem feniranja.

PREDNOSTI: - lako se održava - pere se samo koren kose - uvek imate gotovu frizuru - možete se farbati, ali sa što manjim procentom hidrogena (3%) - ne oštecuje kosu uopšte !!!
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!